Rubriky
Uncategorized

Všestranné tofu: Jak se dá využít v kuchyni?

Pokud jste tofu ještě nepřišli na chuť, garantujeme vám, že po přečtení tohoto článku najdete minimálně jeden způsob jeho úpravy, který si zamilujete! No vážně, možná se to nezdá, ale tofu je úžasně všestranné. Pojďte se o tom s námi přesvědčit!

Všestranné tofu: Jak se dá využít v kuchyni?

Tofu zdaleka není jen záležitostí pro vegany a vegetariány, i pokud jste masožravec, jistě si zamilujete. Jeho nesmírnou výhodou totiž je, že obsahuje velmi málo kalorií, přičemž ale obsahuje úctyhodné množství bílkovin. Výchozí potravinou, ze které se tofu vyrábí, je sója, konkrétně sójové mléko. Skvělé je, že se jedná o výborný zdroj vápníku, železa, lecitinu a vitamínu B.

Tofu jako náhražka masa

Na trhu najdete nespočet druhů tofu, základní je natural tofu, které samo o sobě nemá žádnou chuť. Je tak potřeba ho naložit, stejně tak, jako jste zvyklí nakládat maso. Klidně můžete už tofu naložené koupit, zvolit můžete i uzené tofu s jedinečnou chutí. Pak už jen stačí ho opéct na pánvi, v troubě či horkovzdušné fritéze. Kombinovat ho pak můžete opravdu s čímkoliv, hodí se k němu jak zeleninová obloha, tak například i těstoviny či rýže. Fantazii se meze opravdu nekladou.

Nakládané tofu

Máte rádi nakládaný hermelín, ale hledáte o něco zdravější alternativu? Nakládané tofu bude výbornou volbou. Tofu stačí nakrájet a dát ho do sklenice se stejnými ingrediencemi, jako byste použili při výrobě nakládaného hermelínu (česnek, koření, olej). Tofu má navíc velmi podobnou konzistenci jako sýr, jen ušetříte při příjmu tuků.

Tofu na sladko

Výborný je například tofu koláč. Přesněji řečeno se jedná o koláč s klasickým korpusem, jen do náplně místo klasického tvarohu použijete tofu, které stačí rozmačkat vidličkou, ochutit a následně rozmixovat. Pak jen zvolit vhodný typ ovoce, koláč upéct a vychutnávat.

Tofu pomazánky

Z tofu můžete vytvořit nejrůznější variace pomazánek. Základem je vždy rozmixované tofu, olivový olej a koření. Dále můžete přidat česnek, jinou zeleninu, bylinky, avokádo, zkrátka vše, co vás napadne. Dokonce lze vytvořit i tofu majonézu. V tomto případě je opět základem rozmixované tofu smíchané s olivovým olejem a trochou octa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *