Rubriky
Hovězí maso Recepty

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších pokrmů české kuchyně. Tento bohatý, krémový pokrm kombinuje jemné maso s bohatou smetanovou omáčkou, která je dochucena kořenovou zeleninou a kořením. Svíčková se tradičně podává s houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Historie svíčkové

Svíčková na smetaně má své kořeny hluboko v české gastronomii. Původně se jednalo o pokrm připravovaný z hovězí svíčkové, odtud název, ale dnes se častěji používá hovězí zadní. Jídlo bylo populární zejména v měšťanských rodinách v 19. století a jeho obliba přetrvala až dodnes, kdy se podává při slavnostních příležitostech i jako součást běžného jídelníčku.

Ingredience na svíčkovou

Pro 6 porcí

Na maso a omáčku:

  • 1,5 kg hovězího zadního masa (nejlépe svíčková nebo zadní kýta)
  • 150 g slaniny
  • 2 velké cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 citron
  • 100 g brusinek

Na knedlíky:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 4 rohlíky (nakrájené na kostičky)

Doba přípravy a vaření

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 2,5 až 3 hodiny
  • Celková doba: cca 3,5 hodiny
Svíčková z restaurace
Svíčková z restaurace

Příprava masa a omáčky

  1. Příprava zeleniny: Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. Špikování masa: Slaninu nakrájíme na tenké proužky a hovězí maso prošpikujeme pomocí nože nebo špikovací jehly. Maso osolíme a opepříme.
  3. Restování masa: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a máslo. Na rozehřátém tuku zprudka opečeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
  4. Restování zeleniny: K opečenému masu přidáme nakrájenou cibuli a restujeme, dokud není zlatavá. Poté přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vše restujeme dalších 5 minut.
  5. Přidání koření a tekutin: Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Vše podlijeme octem a necháme krátce probublat. Poté přidáme cukr a zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené.
  6. Vaření: Hrnec zakryjeme pokličkou a maso dusíme na mírném ohni 2 až 2,5 hodiny, dokud není maso měkké.

Příprava knedlíků

  1. Příprava kvásku: V misce smícháme vlažné mléko, droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (asi 10 minut).
  2. Míchání těsta: V míse smícháme mouku, sůl, vejce a vzešlý kvásek. Těsto dobře prohněteme, dokud není hladké. Přidáme nakrájené rohlíky a znovu promícháme.
  3. Kynutí těsta: Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování a vaření knedlíků: Z těsta vytvarujeme dva válečky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky vaříme asi 20 minut. Po 10 minutách je otočíme.

Dokončení omáčky

  1. Vyjmutí masa: Měkké maso vyjmeme z hrnce a uchováme v teple.
  2. Zahuštění omáčky: Ze zeleninové směsi vyjmeme bobkový list, pepř a nové koření. Směs rozmixujeme dohladka. Mouku rozmícháme ve smetaně a postupně přiléváme do omáčky. Omáčku vaříme na mírném ohni dalších 10 minut, dokud nezhoustne.
  3. Dochucení: Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou podle potřeby.
Svíčková od babičky
Svíčková od babičky

Servírování tradiční Svíčkové na smetaně

Svíčkovou na smetaně podáváme s nakrájenými houskovými knedlíky, plátky citronu a brusinkami.

    Tento tradiční český pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti i běžný oběd. Dobrou chuť!

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *