Rubriky
Tipy a triky při vaření

Vaření a pečení s medem

Med je oblíbená potravina, kterou všichni známe. Hodí se jako sladidlo, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které jsou pro náš organismus přínosem. Je také velmi chutný a vhodný především na pečení, ale oceníte jej při vaření, třeba i s masem. Z medu se dá udělat i skvělý likér a což teprve medovina.

Co je med

Med vyrábějí včely z nektaru. Létají v přírodě a opylují květiny, na kterých je nektar. Když jsou jím celé obalené a mají naplněné váčky, tak přiletí do úlu a tam jej předají dalším včelám, které jej umístí do pláství a tam nechají vysychat. Až nektar vyschne, změní se v hustý tekutý med.

Med se vůbec nekazí a působí a obsahuje mnoho výživy. Je velmi zdravý. Je zdrojem energie pro včelky a za rok může jedno včelstvo vyprodukovat až 150 kg medu. Včely jej však spotřebují na vlastní potravu, ale určitou část medu je možno odebrat a stočit.

Správný med krystalizuje. Když je delší dobu ve sklenici, utvoří se z něj krystaly. Má neomezenou trvanlivost a je antibakteriální. Měl by být skladován v pokojové teplotě. Med se také pastuje, to je našlehaný med, který se dobře roztírá na chleba.

Druhy medu

Květový med je nejčastější druh medu. K dostání je smíšený nebo také jednodruhový. Lipový, slunečnicový, řepkový, pohankový, akátový a mnoho dalších. Skvělý je i luční med. Dále je na výběr lesní med, který je velmi dobrý a tmavý, květový med bývá světlejší, záleží na tom, z jaké květiny se vyrábí.

Lesní med je z jehličnatých stromů a je tmavý. Obsahuje mnoho prospěšných látek pro zdraví. Má výraznější chuť. Medovice vzniká z mízy stromů a je velmi kvalitní a plná minerálů.

Pečení i vaření s medem

Med se hodí na pečení i vaření. Hodí se do sušenek, buchet, muffinů a nejlepším medovým zákuskem je určitě medovník. Vyrábí se z plátů těsta, které jsou slepeny krémem, nakonec je celý medovník posypán rozdrceným těstem.

Vaření s medem je velmi oblíbené, můžete jej použít také na maso, například kuřecí, kdy z něj vyrobíte marinádu nebo také dresing. Do medu si můžete nasypat i ořechy. Nechte je nějak dobu uležet, tak aby se prosákly. Výborný je med i na lívancích nebo palačinkách. Je dobré si přidávat med pravidelně do čaje, pro zdraví, jako prevenci.

Medovina, medové víno a likér

Z medu se vyrábí i alkohol. Skvělá je medovina, která se vaří z nejméně 38% medu, můžete si vyrobit i medové víno, které se jen nechá zakvasit nebo také likér. Správná medovina by měla ležet 5 let, než je dobrá ke konzumaci. Medové víno je rychlejší, to lze pít už přibližně po půl roce. Mělo by tři měsíce kvasit a pak je potřeba jej nechat ještě alespoň dva měsíce odležet, jako víno ovocné.

Medový likér s citronem a pomerančem vám jistě bude chutnat, stačí jen spojit tyto ingredience ještě s vodkou a trochou koření a budete mít výborný likér na zimní večery.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *