Rubriky
Tipy a triky při vaření

Netradiční druhy cukroví

Blíží se Vánoce a nastává doba, kdy budeme péct cukroví. Což takhle zkusit pro jednou něco netradičního? Třeba jáhlové kuličky, pistáciové cukroví či ovesná müsli srdíčka.  

Jáhlové kuličky

Jáhly jsou velmi zdravé, bezlepkové obilniny, které obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Můžete je připravovat na sladko i na slano. Vyrábí se z nich kaše nebo jahelník, ve kterém jsou rozinky a sušené ovoce i oříšky. Před vařením by se měly spařit horkou vodou, abyste je zbavili nahořklé chuti.

Jáhlové kuličky mohou být žluté, hnědé s přidáním kakaa, čaje  Matcha zelené, bílé kokosové nebo obalené v nasekaných oříšcích či ořechové mouce. Kuličky jsou nepečené a příprava je velmi jednoduchá.
 
Ingredience:
150 g jáhel
50 g kokosu
50 g medu nebo sirupu
kokos na obalení

 
Postup:
1. Jáhly spařte horkou vodou, aby ztratily hořkost a poté je uvařte.
2. Přidejte kokos a med a po vychladnutí z nich uválejte malé kuličky.
3. Ty obalte v kokosu a nechte vyschnout v lednici.
 

Pistáciové cukroví

Pistácie jsou oříšky s výraznou chutí a sytě zelenou barvou. Bývají solené, ale také neslané. Zajímavá je pistáciová mouka, kterou můžete přidat do různých receptů a použít i na výrobu cukroví. Pistáciová může být nejen zmrzlina.

Pistácie obsahují málo kalorií a můžete si z nich vyrobit i pistáciové mléko nebo krém. Cukroví dozdobíte citronovou polevou pro zvýraznění chuti.
 
Ingredience:
150 g hladké mouky
80 g pistáciové mouky
60 g moučkového cukru
100 g másla
1 žloutek

 
Postup:
1. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici.
2. Nejméně po hodině z těsta vykrajujte různé tvary a upečte v troubě na 180 °C.
3. Po vychladnutí spojujte za pomocí marmelády a nakonec zalijte polevou a dozdobte nasekanými oříšky.

Sněhové koule

Sněhové koule je cukroví oblíbené ve světě a může být ozdobou vánoční tabule i u nás. Dělají se s různými ingrediencemi, můžete si je připravit z vlašských oříšků nebo mandlové mouky. Nebo taky bílé čokolády, která jim dodá zajímavou chuť.
 
Ingredience:
200 g hladké mouky
150 g změklého másla
100 g mandlové mouky
50 g moučkového cukru
40 g kukuřičného škrobu
1 tabulka nastrouhané bílé čokolády
1 vanilkový cukr

 
Postup:
1. Máslo nechte povolit a smíchejte ho s moukou, mandlovou moukou, cukrem a škrobem. Pořádně prohněťte, přidejte nastrouhanou čokoládu a utvořte válečky. Ty nechte odpočinout v lednici, alespoň hodinu.
2. Vyjměte z lednice a utvořte větší kuličky, tak aby připomínaly sněhovou kouli a upečte v troubě na 160 °C přibližně 15 minut.
3. Po upečení a vychladnutí je obalte v moučkovém cukru.

Ovesná müsli srdíčka

Jestliže máte chuť na něco zdravějšího a nechcete jíst klasické cukroví, ze kterého byste ztloustli, můžete si připravit cukroví z müsli. Chutná příjemně po ovoci a je zdravé. Jako vnitřní náplň můžete použít marmeládu a nahoře polít müsli srdíčka třeba citronovou, čokoládovou nebo jogurtovou polevou a dozdobit oříšky. Sušené ovoce a oříšky můžete obměňovat podle chuti.
 
Ingredience:
300 g ovesných vloček
4 jablka
balíček sušených meruněk
balíček hrozinek
5 g kešu oříšků
3 lžičky sezamové semínka
2 lžičky slunečnicových semínek
50 g vlašských ořechů
balíček sušených banánů
5 datlí
hrst brusinek
1 lžička kukuřičného škrobu
50 g másla
2 lžičky medu

 
Postup:
1. Aby měly ovesné vločky, semínka a oříšky lepší chuť, krátce je opražte na pánvi.
2. Sušené ovoce nakrájejte hodně na drobno a smíchejte s vločkami.
3. Z jablek odstraňte jadřince a stopky a nakrájejte je. Vařte jablka v hrnci s trochou vody. Po uvaření je rozmixujte na pyré. Přidejte med s máslem a rozpusťte je v jablečném pyré.
4. V troše vody rozpusťte škrob a vlijte do pyré, aby zhoustlo. Povařte a vypněte.
5. Formu na pečení si vyložte pečícím papírem. Do hrnce s jablečným pyré vložte sušenou směs a pořádně promíchejte. Následně vlijte do formy na pečící papír.
6. Uhlaďte a pečte pomalu v troubě na 160 °C, dokud povrch nezezlátne. Nechte vychladnout a poté vytlačte vykrajovačkou kolečka.
7. Kolečka spojte ovocnou marmeládou a zalijte polevou dle chuti.

Plněné mušle

Jestliže máte rádi léto a pobyt u moře, můžete si jej i o Vánocích připomenout. Upečte si plněné mušle, které voní kokosem s jemným krémem a perlou uvnitř. Kokosové těsto je velmi snadné a dobře se připravuje. Můžete použít i rýžové těsto nebo kakaové či ořechové nebo těsta dvou barev spojit, aby mušle byly zajímavější.
 
Ingredience:
250 g hladké mouky
0,5 balíčku prášku do pečiva
125 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
100 g másla
2 vejce

 
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 ml mléka
1 balíček vanilkového cukru
cukrová perla

 
Postup:
1. Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte z nich těsto. To natlačte do forem na mušle a upečte v troubě na 180 °C.
2. Až budou mušle hotovy, vyklepněte je a poté si připravte krém našleháním ingrediencí na krém. Naplňte jím zdobičku a spojujte mušle. Nakonec přizdobte cukrovými perlami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *