Rubriky
Uncategorized

Kopřivy v kuchyni

Kopřiva je rostlina, která si získala své místo nejen v bylinných lékárnách našich babiček, ale také v jejich kuchyních. V tomto článku najdete několik receptů na přípravu kopřivových jídel.

Velikonoční nádivka

Asi nejznámějším kopřivovým jídlem je tradiční velikonoční nádivka, nazývaná též hlavička. K její přípravě budete potřebovat:

• 250 g rohlíků, ideálně ne úplně čerstvých
• 300 g uzeného masa
• 100 g kopřiv
• 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
• cca 200 – 250 ml mléka
• sůl a pepř podle chuti

Postup je jednoduchý, rohlíky a uzené maso nakrájíme na kostičky a společně s pokrájenými kopřivami dáme do větší misky. Žloutky vyšleháme do světlé pěny, smícháme s mlékem a vzniklou směs také nalijeme do misky. Přidáme pepř a trochu soli (protože i uzené maso dodá nádivce určitou slanost, nemusíme to se solí přehánět) a vše důkladně promícháme. Úplně nejlepší je směs pořádně prohníst rukama, aby se vše hezky propojilo. Bohužel v tomto případě musíme počítat s tím, že kopřivy se budou bránit a mírné popálení nás tak nemine. Nakonec do směsi vmícháme sníh z bílků, přelijeme do vymazaného pekáčku a vařečkou trochu uplácáme.

Nádivku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45–60 minut.

Špenát z kopřiv

Protože kopřivy začínají růst hned brzy na jaře, představovaly pro naše babičky dobrý způsob, jak na talíř dostat hned zjara i něco zeleného. A přestože dnes už můžeme mít čerstvý špenát z obchodu třeba po celý rok, tak kopřivám z naší zahrádky se rozhodně nevyrovná. Na špenát z kopřiv budeme potřebovat:

• 5 hrstí mladých kopřiv
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 vejce
• trochu sádla, případně oleje
• máslo
• sladkou smetanu
• trochu hladké mouky
• sůl, pepř, muškátový květ

Kopřivy opláchneme a spaříme v horké vodě. Necháme okapat a nakrájíme najemno.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle (případně oleji). Přidáme kopřivy a utřený česnek. Podlijeme trochou vody, aby se kopřivy nepřipalovaly. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátového květu. Přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme změklé kopřivy. Přimícháme trochu smetany na zjemnění a nakonec vmícháme i celá vejce. Za občasného míchání ještě necháme projít varem. Na závěr můžeme špenát ještě podle chuti dosolit.

Kopřivový špenát můžeme podávat buď k masu místo klasického špenátu, nebo ho můžeme třeba zapéct do palačinek.

Smetanová polévka z kopřiv

Nejen kopřivy, ale i ostatní jarní bylinky můžeme použít pro přípravu jarní bylinkové polévky. Na její přípravu budeme potřebovat:

• kořenovou zeleninu
• pár brambor
• pár hrstí čerstvých mladých kopřiv
• smetana ke šlehání
• sůl, pepř

Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu dáme do hrnce spolu s oloupanými a nakrájenými brambory a zalijeme vodou tak, aby zelenina byla jen těsně ponořená. Uvaříme doměkka.
Přidáme opláchnuté kopřivy, přilijeme smetanu a rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na talíři můžeme polévku ozdobit třeba nakrájenou pažitkou či kvítky sedmikrásky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *