Rubriky
Tipy a triky při vaření

Je to ještě zmrzlina?

Vanilková, čokoládová a jahodová zmrzlina – to je výběr, se kterým si klasik vystačí. Kdo ocení širší nabídku, jistě měl tu čest také s méně obvyklými příchutěmi, jako například kokosovou, hruškovou, ananasovou nebo mandlovou. Jakými dalšími nás může oblíbená letní pochoutka ještě překvapit?

Sušenky, dorty i bonbony…

Zmrzlina je sama o sobě zákuskem, i když pro mnohé pouze sezónním. Často bere inspiraci z jiných oblíbených pochoutek. Existují zmrzliny s příchutí inspirovanou bonbony, koláči, dorty i žvýkačkami. Tiramisu, marshmello, cookies, medovník, sachr dort i crème brûlée jsou již téměř klasikou rozšířené zmrzlinové nabídky. Méně obvyklé jsou pak varianty pojmenované například makový koláč, citronový dort a další.

Samotná zmrzlina se často podává společně s některými jinými dobrotami. Děti milují palačinky se zmrzlinou a koho by urazil kupříkladu muffin plněný lehkým zmrzlinovým krémem? A co takhle zmrzlinová roláda nebo dortík? Je to široká škála dobrot, ale my se vrátíme k těm, na které lákají zmrzlinové stánky.

Ovoce jako sázka na jistotu, co zelenina?

Ovocné zmrzliny jsou klasika. Lesní plody, jahodová stejně jako malinová nebo višňová zmrzlina, jdou tradičně na dračku. Z exotičtějších plodin se tu toho ve velkém zhostil banán, ale i mezi ovocnými příchutěmi jsou některé ne úplně typické. Chutnali jste už mandarinkovou, papayovou nebo třeba zmrzlinu z manga? A co zmrzlina z dračího ovoce? Tato zmrzlina má tak trochu pichlavé kořeny. Připravuje se z plodů opuncie, kaktusu pocházejícího z Ameriky.

Znalec vtipů o zajíci a medvědovi si ze zeleninových druhů jistě vybaví zmrzlinu mrkvovou. Mrkev je poměrně sladký druh zeleniny, a tak se pro přípravu zmrzliny hodí z ostatních příbuzných vedle melounu asi nejvíce. Vedle nich při troše štěstí narazíte v nabídce také na okurku nebo dýni.

Alkoholické zmrzliny

V našich krajích se do obliby dostaly také alkoholické zmrzliny. Jejich prodej je sice omezen na osoby starší 18 let a bývá podmíněn předložením občanského průkazu. To nic nemění na její oblibě. Zmrzlina není ani zdaleka jen pro děti a kopeček s příchutí becherovky, slivovice nebo třeba baileys si mohou dopřát všichni dospělí.
Jen řidiči by se měli mít na pozoru a zvolit pro své cesty jinou variantu. Pivaře možná překvapí, že existuje také zmrzlina pivní a milovníky osvěžujícího mojita můžeme ujistit, že ani tento nápoj není z listu zmrzlinových příchutí vyjmut.

Bez kapky mléka

Kopečkovou a točenou zmrzlinu si nemusí odpírat ani vegani. Oni, stejně jako lidé, kteří jsou svázáni ve svém jídelníčku okovy bezlaktózové diety, mohou vyrazit za zmrzlinou bez kapky živočišného tuku. A nemusí to být ovocný sorbet, čím své chuťové buňky uctí. Mnoho druhů veganských letních zmrzlin si můžete připravit snadno i doma. Jejich základem bývají banány, ale nemusí to být pravidlem. V nabídce získávají na síle zmrzliny připravované z kokosového mléka, oříšků a dalších surovin.

Převléknuté do zelena

Asi nejběžnější zmrzlinou v zeleném kabátu je pistáciová. Často ji v nabídce doprovází také zelenkavá jablečná. Jsou to ale sotva druhy, které by vás mohly u stánku překvapit. S rostoucí oblibou produktů ze zeleného čaje, zejména těch založených na zeleném matcha prášku, není překvapivé, že ani čajová zmrzlina nemůže chybět. Existují i zmrzliny s příchutí černého čaje, ale vedle zelené matcha zmrzliny nemají šanci.

Té mohou konkurovat například zelené kopečky zmrzliny yerba meté. Jihoamerická cesmína, ze které se připravuje lahodný povzbuzující nápoj maté, se totiž skvěle hodí i pro povzbuzující ledové dezerty. Mezi zelenými kandidáty na místo ve zmrzlinovém kornoutu stojí za zmínku také zmrzlina mátová, limetková a kiwi a ani jimi by seznam „zelených“ zdaleka nekončil.

Slané zmrzliny

Vedle sladkých variant, na které jsme u zmrzliny zvyklí, vyniknou slané příchutě. Mnoha lidem se již při představě zmrzliny s příchutí slaniny obrací žaludek naruby. Nejde o to, že by byly právě vegetariány, ale zmrzlina s příchutí je prostě něco, co si jejich představivost vyloží po svém. Jak asi může chutnat ústřicová nebo sýrová? A co takhle zmrzlina připravená z chobotnice? Tyto varianty skutečně existují, jen u nás na ně běžně nenarazíte. Ze slaných druhů máte u nás šanci například na slaný karamel nebo třeba zmrzlinu s příchutí wasabi.

S novými druhy to nebere konce

Druhů zmrzliny je zkrátka tolik, že jen jejich vyjmenování by zabralo dlouhé hodiny. Některé jsou oblíbené lokálně, jiné znají napříč světem. Nakonec zmíníme pár z těch zajímavých.

Z barevně typických jmenujme kurkumovou, levandulovou a zmrzlinu, které dává barvu černé uhlí či kokosový popel. Ta se stala hitem i u nás. Kdo vyrazí na cesty možná bude mít štěstí o ochutná filipínskou ube zmrzlinu. Ta vyniká intenzivním purpurovým zbarvením, které z ní činí mezi ostatními skutečně jedinečnou. Z příchutí stojí za zmínku pro svoji atypičnost kukuřičná, ovesná a štiplavá zázvorová.

A aby to s tím výběrem neměl zákazník tak lehké, může zákazník často vybírat i z různých druhů zmrzlinových vaflí, misek i sladkých topingů a dalších ozdob navrch. Zmrzlina je zkrátka hravá a proměnlivá. Tu správnou verzi si najde snad každý, komu se nepříčí osvěžit se v letních dnech něčím studeným. Na její počest se také každý rok pořádají zmrzlinářské festivaly a soutěže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *