Rubriky
Tipy a triky při vaření

Gastronomický výlet do Bologně

Toužíte po evropském víkendu, kdy toho za málo času stihnete opravdu hodně? Vsaďte na Bolognu! Jedná se o nádherné město s bohatou historií na severu Itálie, které vás překvapí svými památkami a nadchne svou kuchyní.

Bologna je právem považována za centrum gastronomie celé Itálie. Každý správný Ital vám sice řekne, že nejlepší kuchyně je ta jeho maminky, ale na severu Itálie si opravdu pochutnáte. Celý region Emilia Romagna je vyhlášený těmi nejlepšími a nejčerstvějšími surovinami. Světově proslavený je sýr parmazán Parmiggiano Reggiano. Ochutnejte i mortadelu, parmskou šunkou či balzamiko a ocet z Modeny. Bez těchto suvenýrů byste rozhodně neměli odjet domů!

Obchod se šunkou

Z okolí pocházejí také nejznámější italské těstoviny jako jsou lasagne, tortellini nebo tagliatelle. Lasagne jsou velmi široké těstoviny, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm, kdy se střídají jednotlivé pláty těstovin s bešamelem a různými náplněmi, nejčastěji z masa, ale i ricotty a zeleniny. Tortellini pocházejí přímo z Bologni a jedná se o malé plněné těstoviny prstencového tvaru. Nejčastější náplní je parmazán, mortadela nebo mleté maso. K těmto těstovinám se váže zajímavá pověst, která vypráví o Lucrezii Borgia, která se během své dlouhé cesty ubytovala v jednom hostinci. Majitel byl natolik unesen její krásou, že ji v noci tajně pozoroval klíčovou dírkou. Spatřil však pouze její pupík, který ho svým tvarem inspiroval k vytvoření první tortellini.

V této oblasti mají svůj původ i tagliatelle, dlouhé ploché nudle podávající se nejčastěji s boloňskou omáčkou. I ony mají podle pověsti zajímavý původ. Údajně je vytvořil šikovný dvorní kuchař, který se nechal inspirovat slavnostním účesem Lukrécie d´Este.
Pokud se však těšíte na známé boloňské špagety, bude zklamáni. Toto jídlo opravdu z Bologně vůbec nepochází a vzniklo omylem, spíš jako turistická atrakce. Omáčka má však reálný základ, vznikla z ragú bolognese, která se zde skutečně podává, jen s jiným typem těstovin. Ne s našimi tolik oblíbenými špagetami, ale s jejich „placatější“ verzí, s tagliatelle. Na přípravu kuchaři používají čerstvé těstoviny, mleté maso a samozřejmě parmazán.

Sever Itálie se nese ve znamení těstovin, sýrů a šunky. Není však typickou domovinou pizzy, což však neznamená, že si ji zde nemůžete dát, za ochutnání rozhodně stojí.

Na závěr našeho gastrovýletu si nezapomeňte užít vyhlášené gelato, místní zmrzlinu. V nabídce najdete nepřeberné množství zmrzlin ovocných i krémových, vyhlášená je však místní pistáciová!

1 komentář u „Gastronomický výlet do Bologně“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *