Rubriky
Tipy a triky při vaření

Domácí punč

Domácí punč je oblíbeným horkým nápojem, který se pije na zahřátí v zimě. Kromě lahodné chuti je spojen s příjemnou atmosférou zasněžené krajiny a vánočních trhů či posezením s přáteli.
 

Co je domácí punč a jak vznikl

Punč je nápoj z ovocné šťávy, který je doplněn alkoholem a podává se horký. Původně pochází z Indie a v 17. století byl recept dovezen do Anglie. Poté se postupně rozšířil do celého světa. Je oblíbeným nápojem na večírcích nebo se prodává na různých slavnostech či trzích. Připravit si jej můžete i doma.

Skládá se z vody, ovocné šťávy nebo čaje, koření, alkoholu a citronu. Je mnoho způsobů jak si uvařit punč. Původně se do něj přidávala brandy, později byl použit rum a ten zůstal v receptech na punč do dnes. Sladí se cukrem či medem nebo také sirupem.
 

Různé varianty punče

Základem punče je čaj nebo víno. To je krátce povařeno s kořením, jako je badyán, skořice, hřebíček, pomerančová nebo citronová kůra. Punč nevařte příliš dlouho, aby se nevyvařil alkohol. Dává se do něj víno jak červené, tak také bílé. Tradičním nápojem s ovocem jsou rovněž bowle, které jsou naloženy v rumu a vodě. Ovoce, které můžete použít na výrobu punče, jsou třešně, višně, pomeranče, citrony, grepy nebo i mango či ananas. Zkrátka co vám chutná.

Domácí punč se dá připravit i nealkoholický. Dobré jsou různé horké nápoje vyrobené z džusu s přídavkem koření a ovoce. V zimě vás zahřeje horké jablko, višeň, hruška, třešeň nebo broskev či pomeranč.
Punč se servíruje ve skleničce z varného skla s uchem, nejlépe na menší nožce či v hrnečku, aby vynikla krása jeho barev a koření v něm plovoucí. Zdobí se plátkem citronu nebo pomeranče na okraji. Můžete do něj vložit i elegantní hoblinku citrusové kůry nebo celý plátek jablka či hrušky. Při zdobení sklenic se fantazii meze nekladou.
 

Domácí punč s třešněmi a pomerančem

Ingredience:
1 litr červeného vína
3 dcl rumu
1 litr třešňového džusu
1 konzerva třešní
2 pomeranče
1 citron na ozdobu
3 trubičky skořice
10 hřebíčků
2 hvězdičky badyánu
třtinový cukr

 
Postup:
1. Víno a džus, včetně sirupu z třešní slijte dohromady do hrnce a přidejte rum. Do punče vložte koření a vařte na mírném plameni, aby se jen prohřál a dlouho nevařil.
2. Do punče vložte nakrájené pomeranče a třešně z konzervy. Pomeranče mohou být i s kůrou, pokud jsou bio. Chemicky ošetřené pomeranče raději oloupejte a kůru vyhoďte. Nápoj doslaďte třtinovým cukrem.
3. Do skleniček vlijte punč i s kořením a dozdobte hoblinkou citronové kůry z biocitronu nebo kolečkem citronu na okraji. Skleničku můžete i namočit do vody a poté cukru, abyste vytvořili ozdobný cukrový okraj.
 

Horké jablko

Ingredience:
1 litr jablečného džusu
100 ml vody
1 lžička citronové kůry
6 hřebíčků
1 rulička skořice
pomeranč
jablko

 
Postup:
1. Jablečný džus svařte s vodou a kořením v hrnci.
2. Do skleněného hrnečku vložte plátek jablka a nalijte horký nápoj. Okraj sklenice dozdobte plátkem pomeranče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *