Rubriky
Uncategorized

Co se peče na Vánoce v zahraničí

Jiný kraj, jiný mrav a také jiné pečivo. Vánoce jsou provoněny kořením a různými sladkostmi. U nás je obvyklé péct cukroví, což ovšem není zvykem v zahraničí. V různých zemích se pečou na Vánoce rozličné speciality. Například anglický pudink, vánoční štola, čínské sušenky štěstí, francouzské vánoční poleno nebo americké christmas yankee candle. 
 

Německá vánoční štola

Vánoční štola je tradiční německé vánoční pečivo, které se prodává i u nás. Hodně sladká bábovka s kandovaným ovocem, ořechy a hromadou cukru je oblíbená jak v Německu, tak také Rakousku a okolních zemích. Dokonce se každoročně vyrábí i největší štola, která měří několik metrů.

Toto pečivo pochází z roku 1329, kdy byla první štola věnována Jindřichu I., biskupu z Naumburgu nad Sálou, jako vánoční dárek. V Drážďanech má vánoční štola dokonce své slavnosti, před druhou adventní nedělí je upečena obří vánoční štola a vezena průvodem přes město, nakonec je rozdělena a snězena. Největší vánoční štola měřila 72 metrů a byla upečena v Nizozemsku, kde je také populární.
 

Anglický pudink

Vánoční pudink je tradiční pokrm, který se vyrábí ze sušeného ovoce, vajec, mouky, loje, sirupu, koření a alkoholu. Připraven je z mnoha ingrediencí a před podáváním flambován. Je to tuhá směs, která vydrží i několik týdnů v ledničce. Existuje mnoho receptů na tento pudink a jeho příprava je složitá, ale vyplatí se. Původní anglický vánoční pudink vznikl ve 14. století jako kaše. V receptu nesmí chybět brandy.  
 

Čínské sušenky štěstí

V Číně je zvykem péct si kolem Vánoc sušenky štěstí. Číňané slaví spíše Nový rok, než Vánoce a tak mají různá přání, co od Nového roku očekávají. Pečou se zde sušenky, které se dají rozlomit a uvnitř je papírek s věštbou. Sušenky jsou vyrobeny z mouky, vejce, soli a hnědého cukru. Je do nich přimíchána směs koření, anýz, kardamom a hřebíček.
 

Americké Candy cane

Ve Spojených státech je oblíbené vánoční cukrátko candy cane. Je to bíločervená cukrovinka ve tvaru zahnuté holi, která má příchuť máty a má připomínat pastýře, který navštívil Ježíška. Tuto tyčinku si můžete připravit i doma, není to zas až tak náročné a vypadá velmi dekorativně.
 

Skandinávské zázvorové perníčky

Ve Skandinávii jsou oblíbené perníčky nebo truffle. Do perníčků se na rozdíl do našich zemí přidává více zázvoru. Jsou pak pikantnější chuti a říká se jim spíše zázvorky. Truffle jsou čokoládové kuličky, které se zasypávají kakaem nebo také různými dalšími polevami. Ze sušeného ovoce, kokosu či oříšků. Obsahují rozinky, cukr a ořechy, jsou oblíbené především ve Finsku.
 

Francouzské Vánoční poleno

Velmi zábavné vánoční pečivo je Bûche de Noël. Je to roláda, která je na povrchu čokoládová a vypadá jako dřevěné polínko. Je na něm vyznačena kůra a někdy i suky. Je vzpomínkou na starodávné Kelty a přírodou. Polínko připomíná teplo domácího krbu. Plní se čokoládovým krémem a nejlépe je dozdobit jej šiškami s větvičkami smrku nebo borovice.
 

Ruské sněhové koule

V Rusku je oblíbené cukroví, které připomíná sněhové koule. Jsou rozšířeny i do jiných zemí v různých obměnách. Sněhové koule jsou plné makadamových oříšků, kandovaného ovoce, moučkového cukru, mandlí a bílé čokolády. Příprava není náročná, stačí vyrobit těsto, upéct a nakonec po vychladnutí obalit v hromadě moučkového cukru. Obdoba tohoto pečiva je i v Řecku a naše vanilkové rohlíčky jsou vyrobeny také stejným postupem.
 

Ekvádorské Pristiños

Pristiños je vánoční cukroví, které má připomínat Kristovu korunu. Jsou to kroužky z mouky, vajec a cukru, s anýzovou příchutí polité medem, které vypadají jako zubaté kolečko. Jsou oblíbenou cukrovinkou v Ekvádoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *