Rubriky
Uncategorized

Co je pokrm Bohů?

Hledáte super potravinu? Něco, co bude nabité vším potřebných a bude to pro tělo lehce stravitelné? Něco, co prý konzumovali i bohové, aby měli dlouhý život? Tak Vám přinášíme Ambrosiu – pokrm Bohů. Navíc je vhodná pro vegany a vegetariány a nejen vhodná, ale i doporučovaná kvůli obsahu vitaminu B12 z čistě rostlinného složení.

Co to je?

Ambrosi – perga neboli včelí chléb je doplněk stravy vyráběný včelami. Uvádí se, že se společně s mateřským mlékem super potravinou, která obsahuje vše, co tělo potřebuje ke správnému fungování. Je to vlastně fermentovaný včelí pyl.

V Řecké mytologii se uvádí, že Olympští bohové popíjeli nektar, med a vodu a pojídali Ambrosii, které jim uchovávaly jejich nesmrtelnost, mládí, krásu a sílu. Je ale uctíván už celá tisíciletí kulturami, které byly úzce spjaty s přírodou a tělem a byly v těchto věcech často mnohem dál než naše „moderní“ společnost.

Jak vzniká?

Jak už bylo uvedeno výše, včelí chléb vzniká ve včelím úlu fermentací neboli kvašením pylu. Pyl je produkt samčích orgánu rostlin, který včely na svých nožičkám přenášejí do úlu. Je nejdůležitější složkou potravy včel, protože je zcela nepostradatelný při vývoji včelího plodu, výživě mladých včel a jako složka mateří kašičky při výživě včelí královny. Pokud nemá včelstvo dostatek kvalitního pylu, degeneruje a umírá. Včely posbíraný pyl ukládají do včelích pláství a i do speciálních pláství nad plod.

Včelí chléb se skládá z cca 25 % medu nebo nektaru a cca 70 % pylu a včelích slin, které jsou důležité pro proces i start kvašení, protože přirozeně obsahují kvasnice.

V úlu tedy včely míchají výše uvedené do malých buněk, které potom voskem uzavírají, aby mohl započít právě proces fermentace. Po několika týdnech vzniká z této kombinace včelí chléb.

Je odebírán z včelího úlu, přičemž ho může být odebráno jen 30 %, aby mohlo včelí společenstvo správně a zdravě fungovat a nezaniklo. Správní včelaři všechny tyto zásady dodržují, pokud pergu odebírají.

Je rozdíl mezi včelím pylem a včelím chlebem?

Ano. Včelí pyl sice taky najdete ke koupi a je to úžasný doplněk stravy, ale včelí chléb je ještě o několik úrovní výše a to i proto, že je prakticky 100% absorbovatelný uživatelem a má i několikanásobně více živin.

Co obsahuje?

Obsahuje tisíce důležitých enzymů a koenzymů, což je mnohonásobně více, než jakákoli jiná potravina. Enzymy jsou důležité pro regeneraci krve, orgánů, kostí a tkání, ale i správné trávení a fungování těla.
Ambrosia obsahuje VŠECHNY vitamíny a to včetně vitaminu C, K, E, D, B-komplex a také 22 aminokyselin a 27 minerálů jako jsou např. vápník, fosfor, měď, zinek, hořčík, železo. Nachází se v ní i vitamin B12, který je třeba pro vegetariány a vegany špatně dosažitelný.
Přesné nutriční hodnoty se bez analýz nedají u tohoto produktu určit, ale ambrosia obsahuje cca 20-30 % bílkovin, 30 % sacharidů a 2 % lipidů.

Proč je důležitá fermentace?

Jak už jsme si řekli, tak včely sbírají pyl a nektar. Byť je květový pyl označován za jednu ze super potravin z hlediska složení, není ho vhodné konzumovat surový. Ani včely surový květový pyl nekonzumují, ale dále ho pro konzumaci zpracovávají – viz včelí chléb.

Proč?

Pyl je plný bílkovin a mikronutrientů a má neuvěřitelný potenciál. Ve své syrové podobně není však dostatečně dobře pro včely stravitelný. Od včel bychom se mohli učit a taky to tak vypadá, protože i čím dál více lidí používá fermentaci potravin pro lepší stravitelnost a enzymatickou aktivaci, čímž z různých potravin dělají stravitelnější a výživnější jídla (kefíry, klíčky, kvašená zelenina..). Důvod nestavitelnosti je ten, že jádro pylu je zabaleno do vrstvy celulózy, kterou nedokáže včela (ani člověk) rozbít naším trávením a tím pádem tělem tzv. jen projde. Ale pro kvašení to není problém a díky němu se obal celulózy rozbije a uvolní se všechny živiny, které už je tělo schopné absorbovat.

Kde ji seženu?

Včelí chléb seženete ve spoustě různých e-shopů se suplementy a super potravinami či zdravou výživou. Je však nutné se koukat po kvalitě a dodavateli.

Jak ji užívat?

Včelí chléb je nejlépe užívat každé ráno zhruba 5-10 g (cca jedna čajová lžička) a klidně i vícekrát za den v menších dávkách. Je třeba ji v ústní dutině dostatečně dlouho žvýkat a nechat rozpustit slinami. Poté nejíst a nepít alespoň třicet minut po konzumaci.
Uvádí se však, že pokud máte po konzumaci nutkavý pocit ji zapít nebo vám vyloženě nechutná, tak ji tělo prostě a jednoduše nepotřebuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *